Goudopslag in Zwitserland 

In deze tijd van grote financiële onzekerheid zijn veel mensen op zoek naar manieren om hun vermogen veilig te stellen. De tijd dat we het op de bank konden zetten en rustig konden gaan slapen is definitief voorbij. Sinds de financiële crisis is het duidelijk dat zelfs de grote systeembanken niet honderd procent veilig zijn. En een blik om ons heen in Europa leert ons dat ook overheden er een potje van maken. Mondiaal wordt er op grote schaal geld bijgedrukt door verschillende grote landen (De VS, Europa, Japan), waarmee de waarde van de valuta onder druk komt te staan. Het gevolg is toenemende en wellicht zelfs uit de hand lopende inflatie, altijd de ergste vijand van spaarders. Staatsobligaties en cash geld worden daarmee steeds risicovoller.

Goud en zilver

Geen wonder dat men tegenwoordig massaal vlucht in goud en zilver. Deze edelmetalen zijn al duizenden jaren een veilige waardevaste haven voor het behoud van kapitaal. Goud en zilver vervullen al duizenden jaren een belangrijke monetaire rol. Niet voor niets heeft iedere zichzelf respecterende centrale bank er een flinke hoeveelheid van in de kluis liggen. Goud en zilver kunnen niet worden bijgedrukt en zijn dus niet onderhevig aan inflatie. Sterker nog: ze zijn er de perfecte bescherming tegen.

Er zijn echter een paar problemen met goud. Een daarvan is de opslag er van. Niemand heeft graag een grote hoeveelheid cash geld thuis liggen i.v.m. het risico op diefstal. Hetzelfde geldt natuurlijk voor goud. Daarnaast is het in het verleden voorgekomen dat overheden het particulier bezit van goud verboden en het in beslag namen op het moment dat de financiële realiteit ze bij de keel greep. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. We zullen dus op zoek moeten naar een veilige plek voor ons goud.

Zwitserland

Zwitserland staat al 3 eeuwen bekend als een vluchthaven voor kapitaal. De Zwitserse bankindustrie is 5 maal zo groot als het eigen BBP en heeft tentakels over heel de wereld. De Zwitserse banken staan met name bekend om het omstreden bankgeheim. Dit bankgeheim houdt in dat alle informatie over zaken die gedaan worden met de bank, tussen de klant en de bank blijven. De bank zal geen informatie over tegoeden van klanten aan derden verstrekken.

Vooral de laatste jaren hebben verschillende overheden, waaronder die van de VS druk uitgeoefend op de Zwitserse regering om informatie te verstrekken over vermogende particulieren die de belasting in hun eigen land zouden ontduiken door geld in Zwitserland te stallen. De Zwitsers zijn niet gezwicht voor deze druk en het bankgeheim is in tact gebleven. Dit versterkt het vertrouwen van vermogende mensen om hun geld in Zwitserland te parkeren.

Zwitserland heeft, naar verhouding, één van de grootste legers ter wereld. Het leger bestaat voornamelijk uit reservisten. Dit in combinatie met het, voor legers, onmogelijke terrein, heeft het land in staat gesteld om zo lang neutraal te blijven en zich zelfs buiten twee wereldoorlogen te houden. Zelfs de Nazi’s maakten hier dankbaar gebruik van en wisten de weg naar de Zwitserse bankkluizen te vinden om hun geroofde schatten veilig te stellen.

Het mag duidelijk zijn dat Zwitserland een zeer goede reputatie heeft op het gebied van het veilig parkeren van kapitaal. Het is dus een goede plek om goud op te slaan. Maar hoe pak je dat aan als particulier?

Goldrepublic

Gelukkig is dat minder ingewikkeld dan het lijkt. Het hele proces van edelmetaal kopen en verzekerd opslaan in professioneel beheerde kluizen in Zwitserland kan tegenwoordig eenvoudig online worden geregeld, zonder dat u daarvoor de deur nog uit hoeft. Het Nederlandse bedrijf Goldrepublic maakt dit mogelijk. Bij Goldrepublic kunt u online een rekening openen waarmee u direct online, tegen de op dat moment geldende edelmetaalkoersen, goud, zilver en platina kan kopen. Het door u gekochte metaal wordt opgeslagen op een door u gekozen locatie. Er kan worden gekozen uit Amsterdam, Frankfurt en Zürich (Zwitserland). Het metaal is werkelijk fysiek aanwezig (dit wordt regelmatig onafhankelijk gecontroleerd) en kan op verzoek aan u worden uitgeleverd.

Op deze manier kunt u weer rustig slapen, wetende dat uw geld veilig is tegen de financiële bedreigingen van deze tijd. Lees hier meer over Goldrepublic.