Prijs van goud

Goud wordt wereldwijd verhandeld. De prijsvorming vindt dan ook op meerdere plaatsen in de wereld plaats. De belangrijkste plaatsen waar de goudprijs wordt bepaald zijn Londen en New York. Op de wereldwijde goudmarkten wordt de goudprijs uitgedrukt in dollars per troy ounce. Één troy ounce is iets meer dan 31,1 gram. De laatste bullmarkt in goud was in de jaren 70. De top van die bullmarkt lag op 887 dollar per troy ounce in 1980. Gecorrigeerd voor inflatie is dat te vergelijken met een goudprijs nu van ongeveer 2400 dollar per troy ounce. Na deze top zette een lange bearmarkt in die zijn dieptepunt vondt in 2001 bij een goudprijs van 254 dollar per ounce. Vanaf dit dieptepunt is een nieuwe krachtige bullmarkt gestart die duurt tot op de dag van vandaag. In 2011 werd de laatste top gezet op 1900 dollar per troy ounce. De huidige bullmarkt is te danken aan het feit dat de Verenigde Staten zich enorm in de schulden zijn gaan steken en dat ze deze schulden financieren met het constant creëren vannieuw geld. Ze drukken dus dollars bij. Dollars worden daardoor minder schaars en daardoor minder waard. Zie daar: Inflatie! Om aan Inflatie te ontkomen vluchten beleggers in beleggingen die ze als waardevast zien. Goud heeft wat dat betreft een trackrecord van enkele duizenden jaren en is bij dreigende inflatie dan ook eerste keus.

Goudprijs en futureshandel

De goudprijs komt met name tot stand door de futureshandel. Deze papieren handel speelt zich met name af in New York. Ieder future contract staat voor 100 troy ounce (3,11 kilo) goud. Iedere dollar stijging of daling van de goudprijs, zal de futures handelaar 100 dollar opleveren of kosten. Om in futures te kunnen handelen moet er margin worden aangehouden. Er kan overigens veel meer worden verloren dan alleen de margin. Gezien de contractgroote en de mogelijk grote verliezen is de futureshandel alleen weggelegd voor de professionele handelaar, die goed weet wat hij doet. Voor beleggers die toch geïnteresseerd zijn in deze vorm van handel kan het CFD (Contract For Difference) uitkomst bieden. De bekende Nederlandstalige CFD-broker Plus500* biedt een uitstekend platform en u kunt nooit meer verliezen dan uw inleg.

*Risicowaarschuwing Plus500: 79% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Fysiek goud

Veel beleggers kiezen er echter voor om  fysiek goud te kopen. Ze vertrouwen derivaten, die niet meer zijn dan papieren beloftes, niet. Ze houden rekening met een ineenstorting van het financiële systeem. Daarbij kan een future op papier misschien veel waard zijn, maar krijg je geld maar eens als het hele financiële systeem op z'n gat ligt. Daarnaast is fysiek goud natuurlijk ook gewoon mooi om naar te kijken. Er zitten echter ook nadelen aan het thuis bewaren van edelmetalen. Er bestaat een risico op beroving en diefstal. Maar ook daar is een oplossing voor. Het Nederlandse bedrijf Goldrepublic verzorgt de verzorgt de opslag van werkelijk fysiek goud in professionele kluizen in binnen en buitenland. Daarnaast is al het opgeslagen edelmetaal verzekerd en geeft Goldrepublic een terugkoopgarantie. Lees meer in onze Goldrepublic review.

Goudprijs grafiek