AddThis

AddThis Social Bookmark Button
+
160 x 600

Sponsored Links

Sponsored Links 2

7 Steps To Win With Logic

Stocks and Indexes

Powered by Share Prices

live spot gold and silver charts

Daily Gold Chart - 24 Hour Intraday Spot Gold Price Chart 24 Hour Silver


Designed by:

Gouden en zilveren munten kopen PDF Afdrukken E-mailadres

Er is al veel geschreven over goud en zilver als belegging. De koers van beide edelmetalen stijgt al een aantal jaar en zal dat nog wel een aantal jaar blijven doen, gezien de problemen waar de mondiale financiële wereld zich voor gesteld ziet. Goud en zilver zijn veilige havens in dit ongure financiële klimaat, met inflatie, oplopende overheidstekorten en exploderende schuldenbergen. Dit is dan ook duidelijk te zien aan de almaar oplopende goudprijs en zilverprijs. In dit artikel wil ik specifiek ingaan op het hoe en waarom van beleggen in gouden en zilveren munten.

munten-4

 

Waarom  fysiek goud en zilver?

Beleggen in goud en zilver kan op veel manieren. Bijvoorbeeld door aankoop van een ETF (Exchange Traded Fund), een goud of zilvercertificaat, een turbo of een future contract. Bij deze voorbeelden belegt men in papieren beloftes. Dit is geen bezwaar zolang de tegenpartij zich aan de beloftes houdt. In het huidige financiële klimaat kunnen we echter niet meer blindelings vertrouwen op beloftes van gerenommeerde financiële instellingen of zelfs van overheden. We zijn nooit zo dichtbij een complete financiële meltdown geweest als tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008. En wie denkt dat de problemen nu opgelost zijn, heeft het mis. De injecties van vele honderden miljarden die de overheden gedaan hebben, om een totale ineenstorting tegen te gaan, hebben alleen uitstel van executie opgeleverd. De problemen in het financiële systeem zijn er niet kleiner op geworden, eerder groter. Door de enorme geldcreatie van de afgelopen tijd, zijn hoge inflatie en zelfs hyperinflatie reële toekomstmogelijkheden waar we rekening mee moeten houden. Als je als belegger niet meer kan vertrouwen op de producten van financiële instellingen en zelfs niet op de producten van overheden (obligaties, valuta), dan is fysiek bezit van edelmetalen een voor de hand liggende keuze.

  
GoldRepublic
  

Waarom munten?  

Fysiek goud kopen kan in verschillende vormen. Het meest bekend is natuurlijk in de vorm van juwelen. Als belegging is dit echter minder interessant, aangezien in de aanschafprijs ook een flink deel arbeidsloon zit voor het vervaardigen van het sierraad. De pure edelmetaalwaarde is dus een stuk lager dan de prijs waarvoor je het aanschaft.

Baren goud en zilver zijn wel geschikt als belegging. De premie die betaald wordt voor het vervaardigen er van is relatief laag. Baren goud en zilver zijn er in veel maten, maar meestal worden ze gebruikt voor wat grotere gewichten. Ze zijn daarmee zeer geschikt voor het beleggen van wat grotere bedragen in goud en zilver. Een nadeel van baren is dat ze niet als geld te gebruiken zijn in het dagelijks leven. Daarom is het, ook voor de wat grotere belegger, aan te raden om ook wat gouden en zilveren munten in huis te hebben. Gezien de waarde zijn met name zilveren munten  geschikt voor het dagelijkse betalingsverkeer. Naast een belegging in goud is zilveren munten kopen dus zeker aan te raden. In een scenario met hyperinflatie, zoals in de jaren 20 in Duitsland, zullen de munten hun waarde behouden en met graagte geaccepteerd worden als betaalmiddel. Ook in het geval van een complete financiële meltdown, met omvallende banken en lege pinautomaten, is het handig om wat “echt geld” in de vorm van gouden en zilveren munten achter de hand te hebben.   

Welke munten?

Als belegging zijn eigenlijk alleen “bullion coins” geschikt. Dit zijn speciaal voor dit doel geslagen munten van (meestal) 1 troy ounce en met een goud of zilvergehalte van 99,9 %. Maar welke bullion coins moet je hebben als je wil beleggen in gouden munten? Er zijn een aantal gangbare en algemeen geaccepteerde bullion coins beschikbaar voor beleggers:

De Canadese Maple Leaf. Verkrijgbaar in zowel goud als zilver. De Maple Leaf is de meest zuivere van alle bullion coins. Het goud of zilvergehalte is gegarandeerd 99,99 %. Deze munten worden geslagen door de Royal Canadian Mint.

 

De American Eagle. Dit is de bekendste bullion munt ter wereld. Verkrijgbaar in zowel goud als zilver. Het goud of zilvergehalte is gegarandeerd 99,9 %. Deze munten worden geslagen door de United States Mint.

 

De Wiener Philharmoniker. Verkrijgbaar in zowel goud als zilver. Het goud of zilvergehalte is gegarandeerd 99,9 %. Deze munten worden geslagen door de Oostenrijkse Munt.

 

De Mexican Libertad. Verkrijgbaar in zowel goud als zilver. Het goud of zilvergehalte is gegarandeerd 99,9 %. Deze munten worden geslagen door de Mexicaanse Munt.

 

De Australian Gold Nugget / Kangaroo. Verkrijgbaar in goud in de volgende gewichten: 1/20 ounce, 1/10 ounce, ¼ ounce, ½ ounce, 1 ounce, 10 ounce, 1 kg. Het goudgehalte is gegarandeerd 99,9 %. Deze munten worden geslagen door de Perth Mint in Australië.

 

De Australian Kookaburra. Verkrijgbaar in zilver in de volgende gewichten: 1 ounce, 2 ounce, 10 ounce, 1 kg. Het zilvergehalte is gegarandeerd 99,9 %. Deze munten worden geslagen door de Perth Mint in Australië.

 

 

De Zuid Afrikaanse Krugerrand. Verkrijgbaar in goud. Het gewicht van de Krugerrand is 33,93 gram en het goudgehalte is 91,66 %. Dit komt overeen met 1 troy ounce (31,103 gram) puur goud. Deze munten worden geslagen door de South African Mint.

 

De Chinese Panda. Verkrijgbaar in goud in de volgende gewichten: 1/20 ounce, 1/10 ounce, ¼ ounce, ½ ounce, 1 ounce. Verkrijgbaar in zilver in de volgende gewichten: 1 ounce, 5 ounce, 1 kg.  Deze munten worden geslagen door de Shenzen Guobao Mint. Op de Chinese Panda zit vaak een wat hogere premie doordat de munt erg gewild is bij verzamelaars. De panda is o.a. te koop bij Golddirect.com.

 

Waar kan je de munten kopen?

Op internet zijn er verschillende aanbieders van gouden en zilveren munten. Ik heb er hier een aantal op een rijtje gezet. Het loont de moeite om de prijzen te vergelijken. 

                    
 
GoldRepublic

Sponsored Links

Currency Charts

EUR USD CHARTS
plus500