AddThis

AddThis Social Bookmark Button
+
160 x 600

Sponsored Links

Sponsored Links 2

7 Steps To Win With Logic

Stocks and Indexes

Powered by Share Prices

live spot gold and silver charts

Daily Gold Chart - 24 Hour Intraday Spot Gold Price Chart 24 Hour Silver


Designed by:

Beleggen in goudmijnen en zilvermijnen PDF Afdrukken E-mailadres

Edelmetalen en dan met name goud en zilver, staan de laatste jaren sterk in de belangstelling van beleggers. De koers van goud en zilver zijn al sinds 2001 aan een gestage opmars bezig. Samen met de edelmetalen stijgen ook de aandelenkoersen van de edelmetaalmijnen en vaak harder dan goud en zilver zelf. Beleggen in een goudmijn of zilvermijn kan in de huidige goud bullmarkt dan ook een zeer hoog rendement opleveren. In dit artikel zal ik verder ingaan op waarom het investeren in een edelmetaalmijn een goed idee kan zijn en hoe je een goudmijn of zilvermijn kan aankopen op de beurs.

Edelmetaalmijnen zijn interessant om in te beleggen omdat er vaak sprake is van een hefboomwerking ten opzichte van de koers van het metaal wat ze uit de grond halen. Een goudmijn zal bijvoorbeeld twee keer zo hard stijgen als goud zelf, maar ook twee keer zo hard dalen. De hefboomwerking is bij de juniormijnen over het algemeen groter dan bij de seniors. Bij positieve vooruitzichten voor goud, kan een belegging in goudmijnen dus een hoger rendement opleveren. Het is echter ook een meer risicovolle belegging.

gold_mining_open_pit

De koers van het aandeel reageert dus sterk op de goudprijs, maar er zijn ook andere factoren die hier op van invloed zijn. Dit zijn bijvoorbeeld: de kwaliteit van het management, de regio waarin het bedrijf actief is (is het politiek stabiel of niet?), (verwachtte) exploitatiekosten, etc.

Het is ook belangrijk om te weten of het bedrijf ”hedged” of “unhedged” is. Een goudmijn of zilvermijn die hedged is heeft zijn goud of zilver al vooraf geheel of gedeeltelijk verkocht via termijncontracten. Dit doen ze om minder gevoelig te zijn voor een plotselinge daling van de goudprijs. De keerzijde is echter dat ze ook minder profiteren van een stijging  van de goudprijs. De meeste beleggers zullen dan ook de voorkeur geven aan unhedged mijnen. Deze reageren sterker op een oplopende goud of zilverprijs.

Twee groepen mijnbouwbedrijven

De mijnen zijn grofweg in twee categorieën te verdelen: de majors en de juniors.

De majors zijn de grote gevestigde namen in de edelmetaal mijnbouwsector. Het zijn bedrijven met een beurswaarde die in miljarden dollars wordt gerekend. Vaak hebben ze meerdere grote mijnen verspreid over de wereld en zijn ze al jarenlang in productie. Majors keren ook vaak dividend uit. Deze grote jongens zijn te vinden in bijvoorbeeld de AMEX GOLD BUGS index (tickersymbool: HUI). Dit is een index die bestaat uit grote unhedged mijnen en staat genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE). Voorbeelden van grote bedrijven uit deze index zijn: Barrick Gold (ABX), Goldcorp (GG) en Newmont Mining (NEM).

De Juniors zijn de kleinere mijnbouwbedrijven met een beurswaarde variërend van enkele miljoenen tot honderden miljoenen dollars. Tussen de juniors bestaan nogal wat verschillen en we kunnen ze dan ook het beste onderverdelen in drie categorieën. 

1.        Producerende mijnen. Dit zijn bedrijven vergelijkbaar met de majors, alleen dan een stuk kleiner. Ze hebben een of meerdere producerende mijnen waaruit ze inkomsten halen. Deze juniors zijn meestal nog niet zo lang in productie. Het zijn over het algemeen bedrijven die sterk gericht zijn op groei. Vaak keren ze dan ook geen dividend uit, maar investeren de behaalde winst weer terug in het bedrijf. Voorbeelden van junior producerende mijnen zijn: Fortuna Silver Mines (FVI.TO), Silvercorp metals (SVM.TO), Great Panther Resources (GPR.TO.

2.        Bewezen deposits in ontwikkeling. Dit zijn bedrijven met een aantoonbare hoeveelheid metaal in de grond, die in het proces zitten van het starten van een mijn. Hier komen veel zaken bij kijken zoals: haalbaarheidsstudies, vergunningaanvraag (denk ook aan milieuproblematiek), financiering rond krijgen, bouwen van mijnfaciliteiten, etc.. Als de ontwikkeling van de mijn volgens plan verloopt, kunnen dit soort bedrijven zeer lucratief zijn voor beleggers. Zodra ze in productie gaan daalt het risico en wordt er winst gemaakt. Daarmee gaat de koers omhoog. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn: True Gold Mining (TGM.V) en Red Eagle Mining (RD.V).

3.       Exploratiebedrijven.  Dit zijn bedrijven die zoeken naar metalen in de grond. Ze hebben meestal weinig of geen bewezen reserves en zijn zeer speculatief. Als ze een mooie ontdekking doen, kan de koers exploderen.  Dit kan rendementen van honderden en soms zelfs duizenden procenten opleveren. Een recent voorbeeld hiervan is East Asia Minerals (EAS.V). Het bedrijf deed een grote goudontdekking in Indonesië. De koers steeg van 0,18 Cad (Canadese dollar) eind december 2008 tot ruim 8 Cad eind 2010. Dit zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Er zijn duizenden exploratiebedrijven actief waarvan de meesten nooit succesvol zullen zijn. Deze bedrijven maken geen winst en moeten regelmatig nieuwe aandelen uitgeven om aan geld te komen voor het uitvoeren van exploratieactiviteiten. Dit betekent dus verwatering voor de zittende aandeelhouders. Toch kunnen exploratiebedrijven interessant zijn als je goed onderzoek doet en de juiste er uit weet te pikken. Andere voorbeelden van exploratiebedrijven zijn: Garibaldi resources (GGI.V), Nulegacy Gold corp. (NUG.V) en Minaurum Gold (MGG.V),  

Risico vs Rendement

Van de bovenstaande categorieën zijn de majors de meest veilige belegging. Alhoewel je ook hier rekening moet houden met een halvering van de koers op het moment dat er een flinke correctie optreed. Het te behalen rendement zal meestal ook lager liggen als dat van de juniors. Bij de juniors zijn de producerende mijnen de meest  en de exploratiebedrijven de minst veilige. In de categorie juniors moet men rekening houden met een neerwaarts risico, in een flinke correctie, van zo’n 90 procent.

De meeste mijnbouwaandelen staan genoteerd in Canada op de Toronto Stock Exchange, Australië op de Australian Securities Exchange, De Verenigde Staten op de NASDAQ, AMEX, OTC of PK, Het Verenigd Koninkrijk op de London Stock Exchange en in Zuid Afrika op de Johannesburg Stock Exchange.  Deze beurzen zijn niet allemaal even toegankelijk voor de Nederlandse belegger. De VS, Canada en het V.K. zijn via de meeste brokers en banken zoals bijvoorbeeld Lynx (aanrader!)  Saxobank.nl, Binck en Alex, prima toegankelijk. In Australië kan in ieder geval via Lynx, Interactive Brokers, Todays brokers en via ABN AMRO worden belegd.

Tot slot nog dit. De in dit artikel genoemde bedrijven zijn geen koopaanbevelingen. Het is belangrijk dat u als lezer eerst zelf goed onderzoek doet naar een mijnbouwbedrijf alvorens tot een aankoop over te gaan.

500 x 500 mailing

 

 

 
GoldRepublic

Sponsored Links

Currency Charts

EUR USD CHARTS
plus500